Monday, January 31, 2011

bn menang di tenang?

bn menang di tenang. sound so sedap since it rhyme!
peratus undi merosot kerana pengundi tak mahu memalitkan lumpur atau kaki basah - sebab hujan lebat seharian kah? pengundi fed-up nak menagih janji-janji manis calon kah?
kawan aku kata undi tak undi sama jer. sapa naik pun polisi tetap tak berubah. cukai perkhidmatan naik juga ke 6% seludup minyak masak jadi jugak berleluasa di kawasan bandar, harga petrol tetap menjulang tinggi. harga sekeping roti canai rm 1 sekeping! so boleh ker kata - ada aku kesah?
payah! " tak tahulah cammana mak-bapak aku kat kampung yang toreh getah dan buat bendang nak survive!" inikah harga sebuah pembangunan? too damn expensive!

pengalaman peribadi:
australia bukanlah negara yang begitu moden dan membangun secara totalnya. dari banyak segi ianya terkebelakang dari negara ini.
contohnya: di t-junction di sana cara mengelakkan kemalangan ialah dengan meletakkan small roundabout yang tidak begitu tinggi yang baru dilaksanakan beberapa tahun kebelakangan, terutama di kawasan perumahan. setiap kenderaan dipaksa perlahan dan berhati-hati mengambil pusingan. sungguh kuno bukan? tapi dilaporkan tindakan ini telah menyebabkan kadar kemalangan telah diturunkan dengan drastik sekali. negara ini membina elevated highways dan simpang susur yang bersilang-siur berserabut seperti serabutnya kepala hotak memikirkan lorong yang betul nak ikut. jika salah, kena pusing jauh meraban nak balik semula.
harga makanan pula adalah dikawal murah. sekilo daging baru 8 -10 dollar bergantung bahagian samada ianya top side, rib-eye atau pun rimau menangis! jus buah dan susu sangat murah kerana ianya bahan asasi penduduk. roti yang di jual di coles cuma AUD 1.09 sahaja.
wanita comel beli crv dengan harga 34,000 au dollar, convert pun less that 100,000 walhal kereta itu 160,000 disini. kereta nasionalnya holden menawarkan harga lebih kompetetif dan rendah dari kereta import.
kedai petrol di biarkan bersaing dan boleh offer harga berlainan antara satu sama lain dan lain kadarnya di dalam seminggu, mahal  hari minggu dan isnin, murah pada hari rabu dan khamis.cam tak masuk akal jer! tapi itu satu realiti!benarlah kata pepatah: jauh berjalan luas pemangandan. jika difikirkan, kesian rakyat malaysia!

kerajaan negara itu sangat telus di dalam membahagi-bahagikan kekayaannya yang begitu banyak di antara rakyatnya secara adil, sedangkan ianya bukan negara islam. sebarang polisi mengambil kira keperluan rakyat.
tak percaya? sila baca http://bilikini.blogspot.com/2011/02/australian-day.html
mungkin pemimpinnya jahil soal dosa-pahala, tak tahu mereka akan didakwa di mahsyar nanti kerana kebanyakan mereka tiada pegangan agama dan hidup bebas, sebebasnya.  tetapi hati mereka terdetik dan tersentuh soal kemanusiaan dan keadilan dan terus dipersoalkan dan didakwa jika menyeleweng dan menyalahgunakan kuasa sejak di dunia lagi oleh rakyat. ini kerana penguatkuasaannya sekeras batu!

sila maaf opening statement tiada kaitan dengan pengalaman diluar negara. ada benda yang kekadang patut diperbandingkan, diperisikan dan di perhalusi. sangat patut!

Friday, January 28, 2011

Arghhhhhh!

tahu tak?
tadi pepagi masa driving atas mex, kepala hotak aku pun jadi max. banyak mende nak aku luahkan, rasa tak sabar nak update blog.bernafsu giler!
sekali tiba kat ofis aku kena buat maklumbalas atas beberapa isu yang orang lain masuk discussion yang aku tak tahu menahu hujung pangkal tanpa background information, nak pakai terjah jer. gila! aku memang marah gila! instruction diberi - sila uruskan!
tahu tak?
i take pride in my job. i don't produce half-past-six result. aku benci orang yang tak reti nak terima instruction dan mereka yang tak pandai nak memberi arahan yang jelas. i hate to have to do the thinking for them. then diaorang beri komen itu-ini tak betoi. sendiri pikir la! siot!  i hate people yang ada 3S (syok sendiri syndrom)
tahu tak?
ko tu orang bawahan, orang suruhan, tetiap bulan dapat gaji, banyak songeh plak! dah! pegi buat kerja yang diarahkan!
tahu tak?
tahu tak?
baiklah! saya pergi sekarang. (mata melihat lantai)
saya menurut perintah!

lain hari update la! potong stim btoi! terus mati itu nafsu.

Thursday, January 27, 2011

sesat

pecah perut diaorang gelakkan aku. bebudak ofis la! sapa lagi.
"camna nak exit ke mex dari presint 11?" dah berkali-kali aku sesat, cari tak jumpa-jumpa. bukan aper, baru pindah rumah dari dutamas ke putrajaya.
last-last aku keluar gak kat silk menuju ke upm, terus ke sg besi dan penderitaan aku bermula dari sini. aku kuar rumah 6.30 pg dan tepat 8.00 pg baru sampai ofis di k.l. WTH!  driving toksah kira la - pelesit pun kalah ngan aku.
semalam aku angkut along (dengan iphonenyer yang ada google map) dan wanita comel cari jalan ke mex. mula-mula tercangak-cangak macam jakun, bila dah ikut sign, teruja plak hinggakan sampai ke tol. alamak! bila sampai jer, " Alah  bang tak boleh pusing balik! camna neh?" wanita comel mengomel. nasib baik tag aku penuh lagi!
kena rm 2.50 aku drive sampai next exit, kompleks sukan bukit jalil.
Ya Allah, pahal le exit terpusing-pusing sampai konfius. bila konfident patah balik, aku drive laju, rupernyer aku bukan patah balik tapi maju kedepan sampai astro dan palace of golden horses. tah macammana, wanita comel kata dia pandai lalu kat situ ikut jalan menghala semula ke upm dan masuk balik ke putrajaya.
pagi ni, ayun bawa papago, rm 339 jika beli 2 unit. satu 400. macam tahu-tahu jer aku sesat meraban pusing satu putrajaya semalamnya. tak dapat dinafikan keperluan navigator di dalam keadaan macam ini.
kena konsider neh!

Wednesday, January 26, 2011

some one? anyone?

salam,
been so very busy lately, did not have time to blogwalk and post entries.
i used to post entries without pictures, someone urged me to put pictures to brightened up the stories.
i did exactly that and bought me a good camera, some other said they missed my write-ups now that i have lots of pictures and hardly any ramblings.
i am so sorry if i have sin (so help me god!!)but  i am really suffering in blogging now that it seems i can't do both.
i can't post pictures and it hardly gives me space to write. i don't want to have to open up a new blog under different name. been quite comfortable with this one
is there someone out there who is willing to help diagnose my problem? help ppppppppppppleeeeeaaaaseeeee!

Friday, January 21, 2011

terbabas

salam,
last tuesday, jan 18th, i had to fly to kota kinabalu with the director of international department "chot" and his director of international affairs division "ms rue", to help kk's branch office to set up a committee in organizing an international conference in november this year. 
our flight was scheduled at 5.50pm from klia. the driver picked me up from my home around 2pm, then ms rue in taman tun and finally chot at m.o.f putrajaya since he had to participate in a negotiation on "double-taxation agreement". it really was a privilege to travel with big guns like them - at least dapat minum at the golden lounge.
anyway, it was a full flight, there were passengers of connecting flight that joined us from korea, but mostly were locals. it was rather a smooth flight until "ladies and gentlemen, in preparation for landing please put your seat upright......." suddenly it became extremely rough and the plane suffered 2 air pockets plunges due to heavy thunderstorm in kk. one more air pocket, i swore i would have puked! 
one minute we saw the runaway lights and the next minute it was gone and although wobbling, the plane was cruising at high speed to free itself of the thick clouds. the passengers were panic-stricken. i saw ms rue residing all the doa she could think of and chot informed us later he was out of breath residing the ummul kitab (the heart of the quran) al fatihah. being a frequent traveller, myself, i made it a point to reside the traveling doa at the beginning of the journey so i just kept mum and calm.
about twenty minutes afterwards, there was  an announcement for landing again. i was pirotting the steward in a rather loud manner " tuan-tuan dan puan-puan, selamat datang ke lapangan terbang antarabangsa labuan.....which made some of the passengers around us wondering where they actually were.  the plane was nearing an airport but it didn't look like labuan to me. it landed smoothly but to the real horror, the announcement said " we have safely landed in brunei! what? how could that be.
since the plane need half-an-hour to refuel, we were allowed to use the toilet facilities at the lounge outside since the panicked-relieved passengers were making a beeline for the in flight toilets.
i quickly smsed to wanita comel and she replied " wow best nyer, dapat ke brunei free of charge" happy haper! tak dapat tengok kat luar pun since it was raining. quickly ms rue and i were busy asking the ground personnel for the surau because by the time we land in kk it will be midnite and i am sure we will be dead tired. the sms came like rain from people in kk who were waiting for us to arrive but didn't.
true enough, although the thunderstorm had ceased in kk the plane landed with scratching sound due to wet runaway and it took extra long to ferry to the terminal. my guess was the plane overshot by few metres while landing. there were claps and cheers from the foreign passengers sitting behind us, true enough it was about 11.40pm when we were pulling our luggage desperately like zombies to the main exit door .
outside, the driver told us that they had wallop the dinner prepared for us hours ago and asked if we were going somewhere for food. spontaneously all of us shouted "hotel" because the calling of the bed is too great to ignore by now.
my way of distressing? an hour of laying in  soap bubbled  hot water tub and while at it i remembered one passengers said to his friend , "i can proudly tell my friend that i have at least pee in brunei!". 
jakun kan?

Friday, January 14, 2011

christmas & new year di sydney

salam semua,
itupun jika masih ada lagi yang membaca blog ini.
selama 20 hari menghilang diri dari blogging, macam rasa 2 tahun.
pulak tu, macam-macam masalah lak timbul.
i came back from aussie land with lots of nice photos, tetiba tak boleh nak upload.
ada masalah url plak, kena tukar lagi!

chrismas eve, riuh rendah family jiran-jiran menghadapi family/reunion dinner sampai ke malam, mostly tonggang air kencing setan sampai kepala biul. besoknye, hari natal senyap sunyi. masing-masing hangover dari malam semalam. tapi, apa yang aku perhatikan mereka memang hias rumah dengan lampu lip-lap bagikan disneyland! Erghhhh! tak leh nak upload pics - tensionnyer!

anyway malam new year family aku dapat bilik di hotel shangri la sydney betul-betul overlooking harbour bridge dan opera house. katanya owner hotel tu adalah malaysian chinese, jadi wanita comel dapat priority kerana dia diplomat kat sydney - jika tidak jangan harap nak dapat bilik macam tu. pertunjukan bunga api di sydney adalah salah satu dari 7 tempat mencuri perhatian dunia. berdentum permainan bunga api dan apa lagi aku pun klik macam orang hilang akal. along dan angah turun ke circular quey dengan kekawan mereka manakala achik dan wanita comel menemaniku di bilik. sayangnya. mereka berdua terlelap kerana terlalu letih membuat persediaan nak pulang ke malaysia.
bunga api berlangsung 12 minit jer, it costed aussie government 5 million AUD. katanya, 12 minit itu telah mencuri perhatian seluruh dunia ke sydney apabila pertunjukkan di siarkan secara langsung di stesyen tv seluruh dunia dan telah menghiburkan hati beribu penonton di sydney yang telah berkhemah selama 2 hari dalam hujan dan panas.
comparatively, i feel so blessed!