Tuesday, November 22, 2011

look out for me

i am as good as gone. there is nothing much i can do here, too much restriction. so guys i have migrated to http://alteregoandanonymouspena.blogspot.com/ pls go on and resume your support for me at that url. thank you!

Wednesday, September 7, 2011

suatu pagi di hari raya

jom!
melantak kat rumah terbuka!
makan, makan, sume ada!
hari raya bukan disambut sehari dua,
sebulan tu beb!
jom!

apakah?
dah lupakah ramadan yang baru seminggu ditinggalkan?
di zaman nabi, orang islam teresak-esak menangis sebelum kehadiran shawal.
bukan air mata gembira kerana tamat siksanya lapar dahaga,
juga pantang larang yang perit dan merimaskan

sebaliknya air mata keinsafan kerana:
diberi Allah kesempatan masa untuk meraih semua pahala di bulan mulia,
diharap bertemu lailatul-qadar, semua dosa terampun dan qiamulaill diterima olehnya
takut tidak berjumpa lagi ramadan di tahun hadapan andaikata jasad dan nyawa dijemput bertemunya.

mashAllah!
begitu lumayannya ganjaran Allah di ramadan.
tidak terhingga - lebih lumayan dari juadah mewah di pagi raya!
aku cukup sebak memikirkannya tatkala takbir syawal.
bertasbih mengagongkan kebesarannya, dan berselawat ke atas junjungannya.

tidak besyukurkan kita ini dilahirkan Islam?
tidak bershukurkah junjungan bermatian mempertahankan agama ini sehingga sampai kepada kita?

Hamka dalam blognya Kereta Mayat, menulis pada 28 Ramadhan 1428H:

Dalam keseronokkan kita membuat persediaan hari raya, bertepuk tampar, dan saling bergembira, bertakbir di sini sana, di sebalik semua nikmat berugama ini, sesungguhnya, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

Mungkin kita terlupa pada awal kerja Nabi di jalankan, ketika Nabi Muhamad SAW keluar dari rumah dengan baju yang bersih, tapi bila petang nanti pulang, baju Nabi sudah kotor, kerana di jalanan beliau di pukul orang, di sepak terajang, di simbah sampah dan di baling batu serta najis..,

Dari celah daun pintu Fatimah r.aha anak Nabi mengintai perlakuan ayahandanya yang tercinta, lalu bergenanglah air matanya melihat penderitaan ayahnya, namun sebaik Nabi pulang, lekas-lekas beluau menyampu air mata dan menyambut Baginda dengan senyuman, menyembunyikan kesedihan diri demi memberi sokongan moral dan sedikit hiburan kepada jiwa luhur bapanya yang teramat tabah itu..

Namun hati anak mana yang tahan melihat ayahnya terus menerus di seksa? Lantas suatu hari beliau telah mengikut di belakang Nabi, melihat perlakuan ayahnya secara langsung, di jalanan beliau melihat ayahnya berdakwah dan di hina, di layan seperti pengemis dan binatang, di sakiti, di caci, di maki, di pukul, dan di baling batu...

Kemuncak penghinaan, ketika Nabi bersolat di hadapan Kaabah, Abu jahal dan sekutunya telah membuang najis dan perut unta ke belakang badan baginda yang sedang sujud.., dengan linangan air mata Fatimah r.aha datang membersihkan najis di badan ayahnya..

Hati mana yang boleh bertahan, lantas di suatu hari yang lain, Fatimah r.a telah menyambut kepulangan Nabi Muhammad SAW dengan linangan air mata., Lalu Baginda bertanya: kenapa menangis?

Dengan air mata yang bergenang, melihat penderitaan ayahnya, Fatimah r.aha berkata: “Aku menangis kerana ku lihat telah bertukar warna kulitmu dan kotor pakaianmu.., ”

Nabi menjawab...
“Janganlah kamu menangis wahai Fatimah, satu hari nanti, ugama yang aku bawa ini, akan pergi menuju ke setiap rumah walaupun rumah itu berada di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumah seperti tersebarnya malam…”

Maka kita semua pada hari ini, Dalam kedamaian pagi dan ketenangan petang atau kesejahteraan malam, sedang kita menikmati nikmat berugama, mungkin di suatu hari akan datang wakil Nabi mengetuk pintu rumahmu, tidak kira di mana kamu berada, di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumahmu seperti tersebarnya malam… dan bukakanlah pintu rumahmu dan pintu hatimu.., kerana mereka hakikatnya sedang menzahirkan hadith Nabi Muhamad SAW.

Ziarah mereka bukan kerana hari raya, tapi semata mata kerana Allah, mudah-mudahan kamu dan mereka akan dapat menikmati ruang di bawah arashy berkat amalan ini, dan semoga Allah kasihan pada kamu dan mereka lantaran amalan yang mulia ini lalu mengekalkan kita semua dalam iman, dan menyebarkan hidayat ke seluruh alam, sehingga akhirnya kesemua lelaki akhil baligh dapat minikmati solat berjemaah, dan kesemua wanita akhil baligh dapat menikmati solat di awal waktu serta tutup aurat dengan sempurna, kemudian, anak-anak akan taat perintah ibu bapa, dan isteri-isteri akan taat perintah suami dan semua mahkluk akan taat perintah Allah lalu menyembah Allah dengan cara yang paling layak selayak-layaknya Dia di sembah!...

Sesengguhnya, aku rindu kedamaian sahur, dan kemeriahan berbuka puasa, serta rukuk dan sujud yang merehatkan jiwa, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

insaf!
teramat.....

Tuesday, September 6, 2011

pig versus cow

There once was a pig and a cow. The pig was unpopular and the cow was loved by all in the village. This puzzled the pig.

The pig said to the cow, 'People speak warmly of your good nature and your helpful attitude.


They think you are very generous because each day you give them milk, butter and cheese.

But how about me? I give them everything I have. I give them the famous sausages, bacon and ham i.e. my entire body.


Yet no one likes me.Why is that?'
                              
                                                                          
Do you know what the cow answered?
                       
The cow said, '
Perhaps it is because I give while I am still living.'
 

LOVE PASSIONATELY
GIVE GENEROUSLY

Friday, August 12, 2011

dilemma seekor "snail"

angah: sapa tahu kenapa "snail" jalan lambat?
along: ko gila ker aper? siput mana ada kaki nak jalan. dia lambat sebab mengesot. betul kan ngah?
angah: tak, tak.
achik: achik tahu, achik tahu! siput babi jalan lambat sebab dia konfius: dia siput ker dia babi, siput ker babi...siput ker babi.....
aku: huh? (but it makes sense)

Wednesday, August 10, 2011

Ramadan El-Mubarak - tenanglah sekeping hati yang gusar

Ramadan el Mubarak datang lagi,
Alhamdullillah aku masih diberi Allah nafas untuk mengharungi hidup ini.  yang pastinya ramadan di dalam hidup tahun ini amat tenang aku harungi. aku dah jauh dari kerja-kerja laqa, aku lega. aku dah jauh dari  dunia korporat yang cukup keparat! u see, there is nothing wrong with the job spec - it's kind of sacred, it's the people, the wrong kind of people that make it smell like shit!".

tetiba menyapa sepotong email dari seorang protege. mesej perpisahannya cukup menyentuh jiwa:

Beliau dianggap sebagai mentor, pembimbing, guru dan sahabat..perpisahan ini dirasakan berat tetapi kami di Bahagian Komunikasi Korporat redha demi masa depan terbaik untuk beliau dan L@#$M amnya

Dengan latarbelakang beliau sebagai graduan dalam bidang komunikasi massa dan pengalaman tugas beliau dalam bidang kewartawanan, perhubungan awam dan pemasaran..Tuan Haji  yang pernah menjawat jawatan Exco kepada Institute of Public Relations Malaysia ini , telah membuktikan kepakaran beliau dalam bidang komunikasi korporat dan perhubungan awam L@#$M tidak dapat disangkal dan sukar dicari ganti.

Sumbangan Tuan Haji kepada pembangunan Komunikasi Korporat yang bermula daripada Unit Perhubungan Awam hingga tertubuhnya Bahagian Komunikasi Korporat dan Jabatan Khidmat Korporat sangat besar ertinya.

Semoga tuan diberkati dan semoga pimpinan, tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan menjadi ilmu yang bermanfaat buat kami yang tinggal serta didoakan tuan mendapat ganjaran yang berganda dan ganti yang lebih baik daripada Allah SWT.

lalu aku balas email itu:
Seperti yang tuan tahu, prinsip saya cukup mudah: “ kerja mesti ikhlas”, walaupun orang tak pandang,  Allah maha mengetahui dan sekiranya kerja yang kita sangkutkan sebagai ibadah itu dapat memberi impak kepada insan lain, itu sudah dikira satu pencapaian dan penghargaan yang cukup bererti buat self-esteem, diri sendiri.


Apa sangatlah ilmu yang saya ada, juga masih mencari dan mempelajari. Ilmu itu  jika tidak dipanjangkan pasti akan hilang begitu saja dan sekiranya telah sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada tuan/puan dan pelanggan, Alhamdulillah! harap dapat amalkan dan panjangkan seterusnya, mana tahu itu dikira sebagai amal jariah, insyAllah.


Tipulah jika kenangan di BKK itu bukan yang terindah di dalam hidup saya. Tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat mencari rezeki. Terima kasih kerana telah bersama-sama berhempas pulas menjayakan projek yang sama-sama kita rancang dengan begitu cemerlang.


Saya yang sebenarnya bertuah mempunyai pegawai yang boleh dijadikan sahabat,  yang begitu gigih, komited dan berkemahiran tinggi yang bekerja dengan sedikit penyeliaan sahaja. Keep it up! sama-sama kita telah menjulang nama organisasi ke mercu yang cukup tinggi dan dihormati kini.


Tetapi ada kalanya “keikhlasan” itu semakin terhakis, maka penghijrahan itu perlu berlaku seperti yang diamali oleh junjungan kita RasullAllah! Contoh terunggul buat semua manusia.


Cumanya insan kerdil macam saya, maqamnya  hanyalah manusia yang bisa merancang, Allah jua yang melaksakan. Setulus hati saya pasti perancangan Allah buat kita tidak pernah salah! InsyAllah. Selamat maju jaya buat anda semua.  Selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia.
lalu aku atur langkah dengan cermat tetapi tidak terlalu pantas, juga begitu berhati-hati tetapi pasti. Watak ku kini berpaksikan kepada aksi-aksi  sebagai educator, motivator, fasilitator, leader. itulah dunia baru ku, jauh dunia lama yang penuh glamour ku tinggalkan. insyAllah i will be ok.
Perancangan Allah tidak pernah salah!

Friday, April 8, 2011

rotten.

have u ever experiencing a situation whereby u work hard all ur life for something, let nothing stand in ur way to achieve it, put everything else in the backseat and never loose sight of ur priorities, then it finally came! what ever u dreamed of and prayed hard for was thrust onto ur hands.............upon getting it for real, u feel rotten about it?
Ya Allah, forgive me for i have sinned,
nevertheless,
i have eversince lowered my forehead to the ground in syukur prayers.
i have thanks u over and over in my daily and sunnat prayers and dhuhas
but alas
i cant get rid of this rotten feeling i feel inside
why oh why i felt that i have been shortchanged?
or was it a short fall of espectations
astagfirullah hal azim!
forgive me ya Allah!

Tuesday, March 15, 2011

mungkinkan?

jikalah hidup ini seindah pelangi
"poof"
welcome to real world dude!

Friday, March 4, 2011

terima kasih Allah

terima kasih allah,
pagi tadi kau hidupkan aku semula dan
berikan kesempatan buat ku untuk beribadah lagi buat mu
masih terbuka peluang meminta ampun lagi atas segala dosa-dosa dan kesilapan ku
kau berikan ku kesihatan supaya aku masih mampu sujud padamu lantas mengagungkan mu.

terima kasih Allah
kau beri peluang lagi untuk ku nikmati segala anugerahmu,
kesihatan, makanan, pakaian dan segala keperluan dan kelengkapan
keluarga yang bahagia, isteri yang solehah dan anak-anak yang taat
sebuah kehidupan yang sederhana tapi serba mencukupi.

terima kasih Allah
di dalam segala kepayahan, kau mudahkan segala urusan, ya Allah!
di dalam setiap kebuntuan, kau berikan aku jalan keluar
di sebali kekusutan, pasti ada rungkaian penyelesaian
disebalik kesedihan, menjelma kegembiraan

sekiranya selama ini akulah manusia yang tidak cukup mensyukuri segala kenikmatanmu itu
aku bertaubat dan beristigfar, tak habis-habis aku lafazkan ucapan syukran
sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku
hanyalah untuk mu jua ya Allah!

terima kasih Allah!
di atas keikhlasan mu padaku yang tiada noktah itu.

Tuesday, March 1, 2011

pencil & eraser.

i used to have a pet. it was a cat.

as a matter of fact i used to have pet cats at different times, and they all went away. someone told me that cats especially and animals generally knew when their times are up and they go some where else to pass on/away.

someone dear sent me this a couple of days ago:

Pencil: I'm sorry....
Eraser: For what? You didn't do anything wrong.
Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.
Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad. :)


today i heard the news that she has been transfered away!

i dont know if it was those cats or it was my heart,
everytime they went away, they leave enomours hole in my heart.
i m sorry if u find me cold.
eversince, i have became stone cold!

Friday, February 18, 2011

cakap tak serupa bikin

kaki aku dah sakit sangat. sangat sakit dek kerna selalu dipaksa terjun. walaupun ini bukan acara lompat tinggi atau lompat bergalah, tetapi menjadi bidan terjun ni "is actually a lousy esperience" tanpa hujung pangkal di suruh ganti orang itu dan ini. ashik kena pegi sana, pegi sini, pegi sinun penat ternganga!

adelak tu masuk je meeting terus kena libas tanpa tahu sebabnya. most of the time bidan terjun terus menjadi scape goat (kambing angkara) betoi ke?
  • Scapegoating, singling out one person for unmerited negative treatment or blame - wikepedia.

  • kerna duduk perkaranyer yang memang telah dirancana sebegitu rupa, kambing angkara ni yang seringkali terpinga-pinga  macam rusa masuk kampung, maklumlah kancil dan rusa kini dah banyak berkeliaran di lebuhraya!

  • seterusnyer akan dinobatkan sebagai kambeng hitam (black sheep)


  • ader orang kata kalau selalu jadi bidan terjun ni, orang percaya kat kita, boleh dibawa kesana-sini dan merata-merata, bos pon sayang!
    aku dah sampai ke tahap rasa macam nak tukar profesyen atau berubah angin ke tempat lain dah! cheq tak kira, percaya ka, sayang ka, cheq tak mau dah! cheq nak blahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

    Thursday, February 10, 2011

    chenta baruku

    Ya Allah!
    sumpah!
    memang cantek
    lihat saja di atasnya, menghurai dan beralun ikal
    didadanya ada dua bukit padat dengan lurah yang cetek
    sebelah bawahnya lebih panjang, sederhana di tengah dan nyaman di atasnya.
    sejuk mata memandang dari mana-mana sudut pun.
    bila dah sampai ke puncak - subhanallah!
    nikmatnya ciptaan Allah!

    maaf chenta lamaku, ko tidak lagi mencabar buat ku
    segalanya adalah routine dan hambar belaka
    aku terpaksa tinggalkan kau
    walaupun ko telah banyak membantu menghairahkan jantung - hatiku
    memantapkan susuk tubuhku.

    selamat tinggal taman tasik perdana!
    hi! selamat berkenalan
    taman saujana hijau presint 11, putrajaya.

    cis! aku tak bisa upload gambar!

    Monday, January 31, 2011

    bn menang di tenang?

    bn menang di tenang. sound so sedap since it rhyme!
    peratus undi merosot kerana pengundi tak mahu memalitkan lumpur atau kaki basah - sebab hujan lebat seharian kah? pengundi fed-up nak menagih janji-janji manis calon kah?
    kawan aku kata undi tak undi sama jer. sapa naik pun polisi tetap tak berubah. cukai perkhidmatan naik juga ke 6% seludup minyak masak jadi jugak berleluasa di kawasan bandar, harga petrol tetap menjulang tinggi. harga sekeping roti canai rm 1 sekeping! so boleh ker kata - ada aku kesah?
    payah! " tak tahulah cammana mak-bapak aku kat kampung yang toreh getah dan buat bendang nak survive!" inikah harga sebuah pembangunan? too damn expensive!

    pengalaman peribadi:
    australia bukanlah negara yang begitu moden dan membangun secara totalnya. dari banyak segi ianya terkebelakang dari negara ini.
    contohnya: di t-junction di sana cara mengelakkan kemalangan ialah dengan meletakkan small roundabout yang tidak begitu tinggi yang baru dilaksanakan beberapa tahun kebelakangan, terutama di kawasan perumahan. setiap kenderaan dipaksa perlahan dan berhati-hati mengambil pusingan. sungguh kuno bukan? tapi dilaporkan tindakan ini telah menyebabkan kadar kemalangan telah diturunkan dengan drastik sekali. negara ini membina elevated highways dan simpang susur yang bersilang-siur berserabut seperti serabutnya kepala hotak memikirkan lorong yang betul nak ikut. jika salah, kena pusing jauh meraban nak balik semula.
    harga makanan pula adalah dikawal murah. sekilo daging baru 8 -10 dollar bergantung bahagian samada ianya top side, rib-eye atau pun rimau menangis! jus buah dan susu sangat murah kerana ianya bahan asasi penduduk. roti yang di jual di coles cuma AUD 1.09 sahaja.
    wanita comel beli crv dengan harga 34,000 au dollar, convert pun less that 100,000 walhal kereta itu 160,000 disini. kereta nasionalnya holden menawarkan harga lebih kompetetif dan rendah dari kereta import.
    kedai petrol di biarkan bersaing dan boleh offer harga berlainan antara satu sama lain dan lain kadarnya di dalam seminggu, mahal  hari minggu dan isnin, murah pada hari rabu dan khamis.cam tak masuk akal jer! tapi itu satu realiti!benarlah kata pepatah: jauh berjalan luas pemangandan. jika difikirkan, kesian rakyat malaysia!

    kerajaan negara itu sangat telus di dalam membahagi-bahagikan kekayaannya yang begitu banyak di antara rakyatnya secara adil, sedangkan ianya bukan negara islam. sebarang polisi mengambil kira keperluan rakyat.
    tak percaya? sila baca http://bilikini.blogspot.com/2011/02/australian-day.html
    mungkin pemimpinnya jahil soal dosa-pahala, tak tahu mereka akan didakwa di mahsyar nanti kerana kebanyakan mereka tiada pegangan agama dan hidup bebas, sebebasnya.  tetapi hati mereka terdetik dan tersentuh soal kemanusiaan dan keadilan dan terus dipersoalkan dan didakwa jika menyeleweng dan menyalahgunakan kuasa sejak di dunia lagi oleh rakyat. ini kerana penguatkuasaannya sekeras batu!

    sila maaf opening statement tiada kaitan dengan pengalaman diluar negara. ada benda yang kekadang patut diperbandingkan, diperisikan dan di perhalusi. sangat patut!

    Friday, January 28, 2011

    Arghhhhhh!

    tahu tak?
    tadi pepagi masa driving atas mex, kepala hotak aku pun jadi max. banyak mende nak aku luahkan, rasa tak sabar nak update blog.bernafsu giler!
    sekali tiba kat ofis aku kena buat maklumbalas atas beberapa isu yang orang lain masuk discussion yang aku tak tahu menahu hujung pangkal tanpa background information, nak pakai terjah jer. gila! aku memang marah gila! instruction diberi - sila uruskan!
    tahu tak?
    i take pride in my job. i don't produce half-past-six result. aku benci orang yang tak reti nak terima instruction dan mereka yang tak pandai nak memberi arahan yang jelas. i hate to have to do the thinking for them. then diaorang beri komen itu-ini tak betoi. sendiri pikir la! siot!  i hate people yang ada 3S (syok sendiri syndrom)
    tahu tak?
    ko tu orang bawahan, orang suruhan, tetiap bulan dapat gaji, banyak songeh plak! dah! pegi buat kerja yang diarahkan!
    tahu tak?
    tahu tak?
    baiklah! saya pergi sekarang. (mata melihat lantai)
    saya menurut perintah!

    lain hari update la! potong stim btoi! terus mati itu nafsu.

    Thursday, January 27, 2011

    sesat

    pecah perut diaorang gelakkan aku. bebudak ofis la! sapa lagi.
    "camna nak exit ke mex dari presint 11?" dah berkali-kali aku sesat, cari tak jumpa-jumpa. bukan aper, baru pindah rumah dari dutamas ke putrajaya.
    last-last aku keluar gak kat silk menuju ke upm, terus ke sg besi dan penderitaan aku bermula dari sini. aku kuar rumah 6.30 pg dan tepat 8.00 pg baru sampai ofis di k.l. WTH!  driving toksah kira la - pelesit pun kalah ngan aku.
    semalam aku angkut along (dengan iphonenyer yang ada google map) dan wanita comel cari jalan ke mex. mula-mula tercangak-cangak macam jakun, bila dah ikut sign, teruja plak hinggakan sampai ke tol. alamak! bila sampai jer, " Alah  bang tak boleh pusing balik! camna neh?" wanita comel mengomel. nasib baik tag aku penuh lagi!
    kena rm 2.50 aku drive sampai next exit, kompleks sukan bukit jalil.
    Ya Allah, pahal le exit terpusing-pusing sampai konfius. bila konfident patah balik, aku drive laju, rupernyer aku bukan patah balik tapi maju kedepan sampai astro dan palace of golden horses. tah macammana, wanita comel kata dia pandai lalu kat situ ikut jalan menghala semula ke upm dan masuk balik ke putrajaya.
    pagi ni, ayun bawa papago, rm 339 jika beli 2 unit. satu 400. macam tahu-tahu jer aku sesat meraban pusing satu putrajaya semalamnya. tak dapat dinafikan keperluan navigator di dalam keadaan macam ini.
    kena konsider neh!

    Wednesday, January 26, 2011

    some one? anyone?

    salam,
    been so very busy lately, did not have time to blogwalk and post entries.
    i used to post entries without pictures, someone urged me to put pictures to brightened up the stories.
    i did exactly that and bought me a good camera, some other said they missed my write-ups now that i have lots of pictures and hardly any ramblings.
    i am so sorry if i have sin (so help me god!!)but  i am really suffering in blogging now that it seems i can't do both.
    i can't post pictures and it hardly gives me space to write. i don't want to have to open up a new blog under different name. been quite comfortable with this one
    is there someone out there who is willing to help diagnose my problem? help ppppppppppppleeeeeaaaaseeeee!

    Friday, January 21, 2011

    terbabas

    salam,
    last tuesday, jan 18th, i had to fly to kota kinabalu with the director of international department "chot" and his director of international affairs division "ms rue", to help kk's branch office to set up a committee in organizing an international conference in november this year. 
    our flight was scheduled at 5.50pm from klia. the driver picked me up from my home around 2pm, then ms rue in taman tun and finally chot at m.o.f putrajaya since he had to participate in a negotiation on "double-taxation agreement". it really was a privilege to travel with big guns like them - at least dapat minum at the golden lounge.
    anyway, it was a full flight, there were passengers of connecting flight that joined us from korea, but mostly were locals. it was rather a smooth flight until "ladies and gentlemen, in preparation for landing please put your seat upright......." suddenly it became extremely rough and the plane suffered 2 air pockets plunges due to heavy thunderstorm in kk. one more air pocket, i swore i would have puked! 
    one minute we saw the runaway lights and the next minute it was gone and although wobbling, the plane was cruising at high speed to free itself of the thick clouds. the passengers were panic-stricken. i saw ms rue residing all the doa she could think of and chot informed us later he was out of breath residing the ummul kitab (the heart of the quran) al fatihah. being a frequent traveller, myself, i made it a point to reside the traveling doa at the beginning of the journey so i just kept mum and calm.
    about twenty minutes afterwards, there was  an announcement for landing again. i was pirotting the steward in a rather loud manner " tuan-tuan dan puan-puan, selamat datang ke lapangan terbang antarabangsa labuan.....which made some of the passengers around us wondering where they actually were.  the plane was nearing an airport but it didn't look like labuan to me. it landed smoothly but to the real horror, the announcement said " we have safely landed in brunei! what? how could that be.
    since the plane need half-an-hour to refuel, we were allowed to use the toilet facilities at the lounge outside since the panicked-relieved passengers were making a beeline for the in flight toilets.
    i quickly smsed to wanita comel and she replied " wow best nyer, dapat ke brunei free of charge" happy haper! tak dapat tengok kat luar pun since it was raining. quickly ms rue and i were busy asking the ground personnel for the surau because by the time we land in kk it will be midnite and i am sure we will be dead tired. the sms came like rain from people in kk who were waiting for us to arrive but didn't.
    true enough, although the thunderstorm had ceased in kk the plane landed with scratching sound due to wet runaway and it took extra long to ferry to the terminal. my guess was the plane overshot by few metres while landing. there were claps and cheers from the foreign passengers sitting behind us, true enough it was about 11.40pm when we were pulling our luggage desperately like zombies to the main exit door .
    outside, the driver told us that they had wallop the dinner prepared for us hours ago and asked if we were going somewhere for food. spontaneously all of us shouted "hotel" because the calling of the bed is too great to ignore by now.
    my way of distressing? an hour of laying in  soap bubbled  hot water tub and while at it i remembered one passengers said to his friend , "i can proudly tell my friend that i have at least pee in brunei!". 
    jakun kan?

    Friday, January 14, 2011

    christmas & new year di sydney

    salam semua,
    itupun jika masih ada lagi yang membaca blog ini.
    selama 20 hari menghilang diri dari blogging, macam rasa 2 tahun.
    pulak tu, macam-macam masalah lak timbul.
    i came back from aussie land with lots of nice photos, tetiba tak boleh nak upload.
    ada masalah url plak, kena tukar lagi!

    chrismas eve, riuh rendah family jiran-jiran menghadapi family/reunion dinner sampai ke malam, mostly tonggang air kencing setan sampai kepala biul. besoknye, hari natal senyap sunyi. masing-masing hangover dari malam semalam. tapi, apa yang aku perhatikan mereka memang hias rumah dengan lampu lip-lap bagikan disneyland! Erghhhh! tak leh nak upload pics - tensionnyer!

    anyway malam new year family aku dapat bilik di hotel shangri la sydney betul-betul overlooking harbour bridge dan opera house. katanya owner hotel tu adalah malaysian chinese, jadi wanita comel dapat priority kerana dia diplomat kat sydney - jika tidak jangan harap nak dapat bilik macam tu. pertunjukan bunga api di sydney adalah salah satu dari 7 tempat mencuri perhatian dunia. berdentum permainan bunga api dan apa lagi aku pun klik macam orang hilang akal. along dan angah turun ke circular quey dengan kekawan mereka manakala achik dan wanita comel menemaniku di bilik. sayangnya. mereka berdua terlelap kerana terlalu letih membuat persediaan nak pulang ke malaysia.
    bunga api berlangsung 12 minit jer, it costed aussie government 5 million AUD. katanya, 12 minit itu telah mencuri perhatian seluruh dunia ke sydney apabila pertunjukkan di siarkan secara langsung di stesyen tv seluruh dunia dan telah menghiburkan hati beribu penonton di sydney yang telah berkhemah selama 2 hari dalam hujan dan panas.
    comparatively, i feel so blessed!